Uw giften zijn zeer welkom

Steun ons!

Droevenis tijdens de jaarwissel

donderdag 27 januari 2022

                                       Droevenis tijdens de jaarwissel.

Tussen het geluid van het pruttelen van de oliebollen, laat mijn telefoon weten dat er een nieuw bericht binnenkomt.  Het bericht luidt: “Slecht nieuws, Een moeder uit Ditima die kort geleden is bevallen van een drieling is overleden”. Na enkele berichtjes over en weer wordt duidelijk dat Eva op 38 jarige leeftijd is overleden, wat de oorzaak van haar overlijden is wordt niet duidelijk. Wel weet ik dat Eva al een zwaar leven achter de rug had. In 2013 overleed op 30 jarige leeftijd haar man Petro. Ze heeft tot de geboorte van de drieling al zes andere kinderen ter wereld gebracht. In 2013 heeft ze geheel volgens de traditie van de Sukuma stam besloten de vrouw van Jacob, de halfbroer van Petro, te worden. Jacob zal zeker niet gaan acteren als de vader van de kinderen.

Wat ook duidelijk is dat Sofia, normaliter een goedlachse vrouw, de oma is van de drieling. De drieling is op dat moment 2 weken oud. Sofia zal de zorg op zich nemen. De kinderen worden, bij gebrek aan beter, gevoed met koemelk

In mijn hoofd gaan allerlei alarmbellen af. De drieling ligt dus niet in het ziekenhuis en ook niet in de Diana dispensary.   Het modderhuisje van Sofia is in 2019 door zware regens ingestort, dus waar zijn de kids?  De baby’s blijken in het in aanbouw zijnde huis van Sofia te liggen.

Aan het begin van de avond op nieuwjaarsdag plaatst onze toeverlaat Stephen het bericht over wat er gebeurt is op de groepswhatsapp van het Stichtingsbestuur. Op 2 januari wordt Eva begraven. Pharles, een oude vriend van ons, is erbij. Er wordt een begroting opgesteld voor de hulp die we gaan bieden, de fondsenwerving wordt opgestart en het geld wordt overgemaakt naar onze bankrekening in Tanzania. In korte tijd maken diverse sponsoren bedragen over. Alles wat de baby’s en oma nodig hebben wordt aangeschaft.

             

Een paar dagen later krijgen we de eerste signalen dat het niet goed gaat met de baby’s. Op 7 januari blijken al twee baby’s te zijn overleden. Het huis van Sofia blijkt een tochtig huis zonder deuren, ramen en zonder plafond. Vanaf dat moment richten we ons volledig op het laatste meisje van de 3. Dotto is haar naam. Onze vrienden Peter en Helen halen Dotto en oma Sofia op en begeleiden ze naar het ziekenhuis in Somanda-Bariadi. Daar knapt Dotto na enkele spannende dagen op.

En na een kleine 2 weken mag ze het ziekenhuis verlaten.

Dotto verblijft nu samen met Sofia bij onze vriendin Helen, op korte afstand van het ziekenhuis. Maandag 31 januari verwachten we te horen of Dotto terug kan naar het huis van Sofia.

De afbouw van het huis van Sofia, zodat de baby Dotto daar veilig kan opgroeien is eveneens als project al opgestart, voor dit project zoeken we nog sponsoren.  Binnenkort meer nieuws.

Voor nu alle sponsoren bedankt voor het mogelijk maken voor de aanschaf van de juiste huisraad en baby spullen voor Dotto en oma Sofia. 

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws in uw mail met onze nieuwsbrief

Stichting Vrienden van Bariadi

Het bevorderen van het welzijn en streven naar een verhoging van de kwaliteit van leven in Shinyanga Region, Bariadi District, Tanzania.

Lees verder

Donaties

De stichting heeft een ANBI status, dat wil zeggen dat uw giften fiscaal aftrekbaar zijn.

Meer informatie