Uw giften zijn zeer welkom

Steun ons!

De test

donderdag 12 maart 2020

De test

Daar staat ie voor me de onoverkomelijke maag en darmen test. Een ontbijt van gekookte aardappel met saus, gebakken banaan, spaghetti, witbrood en pittige masala thee. Maar geen zorgen mocht er iets misgaan, de gezondheidszorg in Bariadi is sterk verbeterd de laatste tijd.

Bij de Diana dispensary in Ditima, die we jaren geleden hebben gebouwd, lijkt alles op orde.

Het gebouw is prima onderhouden en het is schoon dankzij de via de stichting gesponsorde schoonmaakwerkzaamheden van Esther. Er is voldoende water in de regenperiode door de goten en de tank die gesponsord zijn door Thijs en Gerdie.

De verpleegster en de medical assistent zijn beide aanwezig en hebben hun eigen woning bij de dispensary. De aanvoer van medicijnen gaat goed. Doordat het elektriciteitsnet van Tanesco ook Ditima heeft bereikt kan er zelfs ’s avonds hulp worden geboden. Alleen in de droge periode is water nog een probleem, want de elektrische pomp doet het al maanden niet volgens het personeel.

Gelukkig toch nog een klusje dat we kunnen oppakken. Het eerste probleem is om bij de pomp te komen. Niemand blijkt de sleutel van het hangslot te hebben van het hek waarachter de pomp staat. Geen probleem we breken het slot open.

We komen er al snel achter dat de pomp droog draait. We vullen de pomp met water en een paar minuten later pompt de pomp zoals het hoort. Nog even een nieuw slot kopen en alles is weer gefikst. Jaren geleden was er een zelfde type probleem. Na het overdag vol pompen van de tank was hij de volgende morgen weer leeg. Volgens de toenmalige dokter Jafeth ruste er een vloek op. Uiteindelijk bleek een leiding onder het gebouw gebroken te zijn waardoor het water wegliep. Ook een probleem dat zo gerepareerd was.

Ook bij de Nyawa dispensary, waar o.a. de familie Magembe gebruik van maakt, is het ook grotendeels op orde. Deze dispensary wordt bemand door twee verplegers. Helaas is hier geen medical assistent aanwezig.

Maar verder ziet het er prima uit. Amref is daar zelfs een laboratorium aan het bouwen. Ik vraag me wel af hoe ze deze gaan bemensen. Maar blijkbaar is het slimmer om eerst het gebouw maar eens neer te zetten. De Nyawa dispensary was enkele jaren geleden echt een puinhoop. Het is daarom mooi om te zien dat de overheid haar woord heeft gehouden toen we met ze afspraken dat ze zelf de Nyawa dispensary moesten opknappen, voordat wij gaan helpen met de bouw van het Gilya healthcenter.

Kort samengevat de Diana dispensary in Ditima en de Nyawa dispensary voorzien prima in hun taak: de gezondheidszorg van ongeveer 15.000 inwoners.

Gerrit.

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws in uw mail met onze nieuwsbrief

Stichting Vrienden van Bariadi

Het bevorderen van het welzijn en streven naar een verhoging van de kwaliteit van leven in Shinyanga Region, Bariadi District, Tanzania.

Lees verder

Donaties

De stichting heeft een ANBI status, dat wil zeggen dat uw giften fiscaal aftrekbaar zijn.

Meer informatie