Uw giften zijn zeer welkom

Steun ons!

Water in overvloed

dinsdag 10 maart 2020

Water in overvloed

Ik zei nog zo: “deze route niet nemen”. Van alle keren dat ik de route via Ykungulya ya Bashassi nam herinner ik me dat we vast kwamen te zitten. En ja hoor ook deze keer lukte het weer. Dit zijn de kleine problemen voor mij bij wateroverlast.

Voor onze Tanzaniaanse vrienden zijn de gevolgen groter van deze meest overvloedige regenval sinds 1961.  Papaya bomen die al vele jaren vruchten dragen vallen om, omdat ze niet tegen natte voeten kunnen. Zelfs de Mango bomen hebben veel rotte bladeren en takken. Maar het is nog erger. Hele oogsten zijn verloren gegaan door het vele water. Daardoor is er een groter tekort aan betaalbaar voedsel dan anders in deze periode. Maar bovenal zijn vele huisjes helemaal ingestort of ten dele vernietigd door het water en de wind. Het huisje van Sofia in Ditima is helemaal met de grond gelijk gemaakt. Van het huis van Pharles en Thabita in Isenje is een hele eetkamer ingestort. Bij Esther in Ditima is een hele muur verdwenen waardoor 2 kamers onbewoonbaar zijn. Bovendien is het toiletgebouw geheel verdwenen. Ondanks dit alles is hier geen geklaag over een overheid of een corporatie die te weinig huizen zou bouwen. Ieder zoekt naar een eigen oplossing van het probleem.

Sofia slaapt in een kamer bij een familielid even verder op. Pharles en Thabita en hun vijf kinderen slapen gezamenlijk in de overgebleven kamers van het huis, waarvan er 1 als nieuwe eetkamer fungeert. Ester met haar twee zonen en schoondochter met klein kind verdelen zich nu over de resterende 2 kamers aan de andere zijde van het huis. En het bos doet voorlopig dienst als een bijna romantisch klinkend bushtoilet. Ik maak me nog wel wat zorgen of de resten van de huizen de regen die normaal in april en mei valt, gaan overleven.

Onze vrienden blijken deze malaise toch deels positief om te draaien. Bij Pharles was de omheining voor de koeien aan de voorzijde van het pand. Er waren al 3 koeien gestolen in de afgelopen jaren. De nachtelijke omheining voor de koeien is nu op de plek waar eerst de eetkamer was, achter het huis. Het risico op diefstal is hier volgens Pharles vele malen kleiner.

George heeft het plan om op de plek waar het zo nat is dat de papaya’s gevallen zijn een vijver te maken zodat hij vis kan gaan kweken. Een ander mooi punt is dat bijna een ieder er nu van overtuigd is dat de modderhuisjes toch niet zo goed zijn. Liever een huis van stenen, maar ja, dat past voor velen niet binnen de financiële mogelijkheden. Een simpel zelf gebouwd stenen huis met 3 kamers (eetkamer, twee slaapkamers) kost aan materiaal ongeveer € 6.000,-. En dat kan je niet lenen bij een bank of sparen van de € 50 inkomen die een boeren gezin gemiddeld per maand verdiend, zeker niet nu er voedseltekorten zijn.

Uit het feit dat al onze vrienden inmiddels in plaats van mais veel rijst verbouwen blijkt hun flexibiliteit. Dit opstarten van de rijstbouw was mede mogelijk dankzij de opstartgelden voor de landbouw die we, eind vorig jaar als stichting, overmaakten.

Naar mijn idee een geslaagde actie.

 

Vanuit een te nat Bariadi district,

Gerrit

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws in uw mail met onze nieuwsbrief

Stichting Vrienden van Bariadi

Het bevorderen van het welzijn en streven naar een verhoging van de kwaliteit van leven in Shinyanga Region, Bariadi District, Tanzania.

Lees verder

Donaties

De stichting heeft een ANBI status, dat wil zeggen dat uw giften fiscaal aftrekbaar zijn.

Meer informatie