Uw giften zijn zeer welkom

Steun ons!

Watermanagement

zondag 08 maart 2020

Watermanagement

 

Tijdens de wandeltochten in 2007 vielen de mooie tomaten tuin van George B. op. Van 2007 tot 2012 heb ik George aangesteld als de manager van de Kilungalunga Farm, een landbouwbedrijf in Lamadi. Voor George was dat echter niet genoeg, hij wilde veel meer doen voor de bevolking van Lamadi. De drinkwatervoorziening in Lamadi was toentertijd dramatisch. Waterdragers liepen elke dag vele kilometers om watervaten te vullen vanuit het meer van Victoria. Daarom besloot George met de kennis die hij had opgebouwd, bij de opzet van het irrigatiesysteem op de farm, een waterleiding net aan te leggen. Met pompen werd het water uit het Victoria meer gepompt naar vijf verschillende tanken die in het dorp stonden. Daar konden de waterdragers water tappen om deze naar de afgelegen huizen te brengen. Mensen die dicht bij een tank woonden tapten zelf uit de tank. Voor het water betaalden de mensen een kleine vergoeding om het systeem te onderhouden. Ook waren inmiddels al enkele honderden huizen rechtstreeks op de tanken aangesloten met hun eigen leiding tot bij het huis.

 

De ambitie van George ging verder. Hij werd in 2016 gekozen tot counselor van de ward. Een mooie politieke functie waarin George nog meer kon betekenen voor zijn dorp. Ook in die rol maakte George zich sterk voor een goede watervoorziening in Lamadi. Dit ondanks het feit dat het de ondergang zou zijn van zijn eigen waterbedrijf. Door wat één man kon bereiken voor het dorp, kon de overheid niet achterblijven. Alle huizen in Lamadi hebben nu een watertappunt. Toen de overheid de prijs van het water bij een aansluiting wilde verhogen protesteerde de bevolking. Het kon toch niet zo zijn dat water dat van de overheid kwam duurder moest zijn dan het water van George. Uiteindelijk heeft de overheid toegegeven en de bevolking heeft nog steeds betaalbaar water. George heeft al weer nieuwe plannen. Eind dit jaar zijn er nieuwe verkiezingen en hij maakt een goede kans om het district te gaan vertegenwoordigen in het parlement.

Telkens groeit mijn hoop voor dit land, als mensen als George door een kleine stimulans grote dingen weten te bereiken. En volgens mij is het verhaal van George nog lang niet afgelopen, hij barst van de ambitie. Ik hoop de komende dagen diverse jongeren dat zetje te kunnen geven zodat ook dat zetje mogelijk kan uitgroeien tot iets moois.

Met een groet vol hoop,

Gerrit Bunschoten

Ps. Vandaag bestond de lunch uit pinda’s en gebakken banaan en zoete thee.

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws in uw mail met onze nieuwsbrief

Stichting Vrienden van Bariadi

Het bevorderen van het welzijn en streven naar een verhoging van de kwaliteit van leven in Shinyanga Region, Bariadi District, Tanzania.

Lees verder

Donaties

De stichting heeft een ANBI status, dat wil zeggen dat uw giften fiscaal aftrekbaar zijn.

Meer informatie