Uw giften zijn zeer welkom

Steun ons!

Gereed voor vertrek.

donderdag 05 maart 2020

Gereed voor vertrek

Achtentwintig jaar geleden ging ik voor het eerst naar Bariadidistrict in Tanzania. Die trip viel mijn oog op de mooie kleuren in de omslagdoeken van de vrouwen. Mijn oor werd gevangen door het gekwetter van de vele wevervogels in het dorp Igaganulwa. Overal ontmoete ik de hartelijkheid van de mensen. Een ieder leek bijna alles te accepteren wat hem of haar overkwam, zelfs de kinderen waren extreem rustig en gelaten. Voor mij voelde het bijna als de ondraaglijke lichtheid van het bestaan.

De latere reizen waren deze belevenissen er ook, maar er kwam wel iets bij. De dikke buikjes van de kinderen verraden de ondervoeding. Het leven was in veel gevallen wel erg tijdelijk. De gemiddelde leeftijd, waarop een deel van de vrienden vertrok van deze aarde was wel heel erg laag, ik zou graag langer van ze genieten. De eerste ideeën om te helpen in tijden van honger waren geboren. Ik genoot van de vrolijk lachende en drukke kinderen die na een goede voeding net zo actief  en lastig werden als onze westerse kinderen.

In eerste instantie draaide het bij die hulp alleen maar om de mensen, waar we persoonlijk contact mee hadden. We vertelden over hygiëne, maar zonder water is hygiëne een lastig concept. Met de komst van de waterpompen werd dit opgelost en werden automatisch ook vele anderen van schoon drinkwater voorzien. Met het naar school sturen van de kinderen, kwam ook de behoefte om de scholen te helpen de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Vele van onze Sukuma vrienden vertikten het in die tijd om naar een dokter te gaan, wanneer ze ziek waren. Toen de gang naar een dokter of een ziekenhuis normaal werd, ontstond bij ons ook de behoefte om de kwaliteit van de ziekenhuisjes te verhogen. 

Al met al is alles wat we zijn gestart voortgekomen uit de behoefte van onze vrienden. Ik ben benieuwd welke nieuwe behoeften we deze reis weer gaan ontdekken en hoe dat uiteindelijk zal uitgroeien. Maar boven dat alles uit weet ik zeker dat we weer samen zullen lachen en genieten van elkaars aanwezigheid.

Grote Groet Gerrit

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws in uw mail met onze nieuwsbrief

Stichting Vrienden van Bariadi

Het bevorderen van het welzijn en streven naar een verhoging van de kwaliteit van leven in Shinyanga Region, Bariadi District, Tanzania.

Lees verder

Donaties

De stichting heeft een ANBI status, dat wil zeggen dat uw giften fiscaal aftrekbaar zijn.

Meer informatie