Uw giften zijn zeer welkom

Steun ons!

Gesloten door naar de Hemelpoort

maandag 21 augustus 2017

Gesloten door naar de Hemelpoort

Masanja van 3 jaar oud meldt zich aan de hemelpoort. Petrus opent de poort. “wat doe jij hier Masanja, je bent toch nog veel te jong”: zegt Petrus.

“Ik zal je vertellen hoe dat komt”: antwoordt Masanja. “Ik woonde met mijn ouders in het dorp Mwauchumu in de ward Gilya. Op een gegeven moment kreeg ik last van diarree. De diarree werd steeds erger. Toen ik helemaal lusteloos werd besloot mijn moeder met me naar de dispensary van Nyawa te gaan. Na een uur lopen kwamen we er aan. De dispensary bleek gesloten te zijn er was geen personeel aanwezig. Na dagen wachten was de dispensary nog steeds gesloten.

Voor we naar de dispensary vertrokken hoorde ik mijn moeder tegen mijn vader praten over de eerdere ervaringen. Mijn moeder had dit al eerder gehad met haar kinderen en de eerste keer kreeg mijn oudste broertje een infuus. Hij herstelde vrij snel. De dokter zei wel dat ze in het vervolg eerder moest komen omdat dan een infuus niet nodig is. Toen mijn zusje diarree kreeg ging ze vrij snel naar de dispensary en daar kreeg ze wat zakjes ORS mee. Mijn zusje herstelde snel. Maar ik, ik droogde verder uit en op een gegeven moment trok mijn lichaam dat niet meer en ik overleed. De volgende dag werd mijn lichaam begraven op ons erf in Mwauchumu.”

Petrus vraagt: “maar was er dan geen andere dispensary in jullie ward Gilya”. “Helaas niet”: zie Masanja. “De dispensary is toch normaal bemant met een dokter, een verpleegster en een hulp verpleegster” : zei Petrus. “Ja, maar de dokter was naar een conferentie, de verpleegster moest naar een begrafenis in Morogoro en de hulpverpleegster had een opleiding. Daarom was er niemand aanwezig”.

 

Ik (Gerrit) bespreek dit deels fictieve voorval met de councillor van de ward Gilya. Dit omdat de dispensary inderdaad al dagen dicht is om de redenen die boven zijn beschreven. Mijn verzoek aan de councillor is om samen met zijn collega’s dit te bespreken en te komen tot een gezamenlijke vervangingsregeling. Want natuurlijk moet het hier ook mogelijk zijn om met de 13 wards in het district Bariadi een regeling af te spreken zodat in ieder geval 1 dispensary of health center in de ward bemenst is. Zo’n regeling hoeft amper wat te kosten volgens mij. De councillor zal het idee volgende week bespreken met zijn collega’s. Ik hoop dat ze snel tot een oplossing komen, want je moet er niet aan denken dat mensen om zulke lullige redenen overlijden.

 

Gerrit Bunschoten

 

 

 

 

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws in uw mail met onze nieuwsbrief

Stichting Vrienden van Bariadi

Het bevorderen van het welzijn en streven naar een verhoging van de kwaliteit van leven in Shinyanga Region, Bariadi District, Tanzania.

Lees verder

Donaties

De stichting heeft een ANBI status, dat wil zeggen dat uw giften fiscaal aftrekbaar zijn.

Meer informatie