Uw giften zijn zeer welkom

Steun ons!

Als je dak maar goed zit

zaterdag 12 augustus 2017

Als je dak maar goed zit

Van oudsher zijn de muren van de huizen van modder, leem en stront.

Het dak werd altijd gemaakt van riet en gras. Een toilet hadden ze niet totdat Nyerere (de meester), de eerste president van het onafhankelijke Tanganyika een toilet verplicht stelde. Die verplichting is er nog steeds, maar veel van de erfjes hebben als toilet alleen maar een bushtoilet. En in de bossen van Bariadi district kan je je niet verstoppen, want veel bomen zijn er niet meer.

Ook een badkamer ontbreekt op veel plaatsen in de buitengebieden.

Inmiddels is er wel veel vooruitgang in de huizen bouw. De rieten daken hebben plaats gemaakt voor metalen daken. De ontwikkeling gaat hier de andere kant uit, bij ons vind je de rietendaken alleen maar in de chique buurten zoals Blaricum, Crailo en Valkeveen. Jammer dat de Sukuma niet wisten dat ze in onze westerse ogen in een villa met rietdak woonden. Alle huizen hier zijn ook nog eens vrijstaand. Een mooi voorbeeld van zo’n “villa met rietdak” is het huisje van Ester Makwenu (70 jr) en haar dochter en 2 kleinkinderen.

Villa met rietdak Ester Makwenu

Maar goed de ontwikkeling schrijdt voort. Eerst werd er op de muren van modder en leem een iets aflopend plat dak gemaakt. Ongeveer 70% van de huizen zijn van modder en leem en hebben zo’n plat ijzeren. Een voorbeeld is het huisje van Jeremia en zijn vrouw en kind.

Huisje Jeremia

Daarna kwamen de huizen van stenen met een hoog cement gehalte en het dak wordt steeds meer een puntdak. De beste huizen worden nu gebouwd van rode bakstenen en hebben een punt dak.

Maar je komt nog alle vormen tegen. Het huis van Penina (63 jr oud), haar man, haar zoon, zijn vrouw en 4 van haar klein kinderen staat ongeveer 3 kilometer buiten Ditima.

Huis van Penina

Ze lijken daar te denken als je dak maar goed zit. Het huis zelf heeft geen ramen en deuren. Een ieder, ook de hyena’s, kan ’s nachts gewoon binnenlopen. Het toilet is de befaamde 3e struik rechts, de badkamer bestaat niet, want ze wassen zich nog in de rivier op een afstand van ongeveer 1,5 km. Aan het dak kan je zien dat ze gestart zijn met het namaken van de huizen van de familie Nchang’wa 3 kilometer verderop. Maar voor de rest is deze kopieerslag nog onvoldoende geslaagd. Dat haar man behoorlijk aan de drank is maakt de situatie er niet beter op.

Gelukkig staan de andere erfjes er een stuk beter voor. Het blijft belangrijk om te helpen met het neerzetten van goede voorbeelden zodat er steeds meer gekopieerd kan worden. De afwezigheid van water op een redelijke afstand vind ik het grootste probleem maar daarover later meer. Mooie voorbeelden van de verder gaande ontwikkeling zijn het nieuwe huis van Pharles en Anna in Igaganulwa en het huis van Stephen Masalu in Igoma waarin net een nieuwe badkamer met toilet wordt gebouwd.

Huis Pharles en Anna under construction.

 

Huis Masalu in Igoma.

 

Badkamer in aanbouw Igoma

Badkamer in aanbouw Igoma

Het stemt mij heel tevreden dat de verbeteringen waar te nemen zijn. Jammer is alleen dat de afstand tussen de kopgroep van de huizenbouw zo schril afsteekt met de bezemwagen van deze ontwikkeltour.

Met hartelijke groet,

Gerrit Bunschoten

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws in uw mail met onze nieuwsbrief

Stichting Vrienden van Bariadi

Het bevorderen van het welzijn en streven naar een verhoging van de kwaliteit van leven in Shinyanga Region, Bariadi District, Tanzania.

Lees verder

Donaties

De stichting heeft een ANBI status, dat wil zeggen dat uw giften fiscaal aftrekbaar zijn.

Meer informatie