Uw giften zijn zeer welkom

Steun ons!

Witch Doctor 2.0

maandag 07 augustus 2017

Witch doctor 2.0

Hier in de oude Sukuma koninkrijken gaan de mensen wanneer ze ziek zijn vrij snel naar de Witch doctor. De overheid verstrekt vergunningen aan de Witch doctors. Naast de normale witch doctor heb je ook hier de reguliere gezondheidszorg.

Waar bij de reguliere gezondheidszorg de service op een laag pitje staat is die de service bij de Witch doctors zeer hoog. In een overheidsdispensary moet je niet verbaast staan als de medical assistent soms dagen afwezig is omdat hij bijvoorbeeld naar een congres is. De Witch doctor daarentegen staat 168 uur per week paraat voor zijn patiënten. O.a door deze continue aandacht scoren ze ook heel hoog in het genezingsproces van geesteszieke patiënten.

Inmiddels zijn er tussen de Witch doctors en de reguliere gezondheidszorg ook op dit gebied nieuwe initiatieven ontstaan. Ze noemen ze herbal clinics. Ook voor deze vorm van gezondheidszorg worden door de overheid vergunningen verstrekt. In een herbal clinic wordt je eerst keurig ontvangen bij de receptionist. Vervolgens onderzoekt de herbal arts je en stelt deze een diagnose. De herbal-apotheker overhandigd je voor een behoorlijk hoge prijs de potjes van kruidenmengsels die je nodig hebt om te genezen. Deze herbal clinics zijn op de gepubliceerde tijden ook altijd bemenst door de drie functies die ik noemde. Herbal clinics maken een enorme groei door en sluiten goed aan bij wat de mensen hier kennen van de Witch doctors.

Mijn advies aan de reguliere gezondheidszorg in Tanzania is vrij simpel: zorg dat je tijdens de openingstijden ook werkelijk open bent. Alleen dan zullen mensen geleidelijk de oude witchdoctor praktijken achter zich laten. 

Gerrit Bunschoten.

 

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws in uw mail met onze nieuwsbrief

Stichting Vrienden van Bariadi

Het bevorderen van het welzijn en streven naar een verhoging van de kwaliteit van leven in Shinyanga Region, Bariadi District, Tanzania.

Lees verder

Donaties

De stichting heeft een ANBI status, dat wil zeggen dat uw giften fiscaal aftrekbaar zijn.

Meer informatie