Uw giften zijn zeer welkom

Steun ons!

Vlindereffect

donderdag 03 augustus 2017

Hoop door het vlindereffect.

Elk jaar sterven er wereldwijd ongeveer 9 miljoen kinderen voor hun 6e levensjaar. De kans dat in een land als Tanzania een vrouw overlijdt tijdens de bevalling is ongeveer 1 op 30, bij ons in de westerse wereld is dat 1 op 5600. Een groot aantal schoolkinderen hier is zelfs niet in staat om een eenvoudige tekst te lezen. De gemiddelde levensverwachting is 55 jaar. Wanneer je zo’n groot bericht van onder andere de VN leest dan zou de moed je makkelijk in de schoenen kunnen zakken.

Als Stichting Vrienden van Bariadi proberen we al jarenlang de doelen behapbaar en klein te maken. We werken slechts in een klein district in Tanzania (400.000 mensen) en ons werk beperkt zich tot 4 gebieden daarbinnen (100.000 mensen). De hoofdmoot van ons werk richt zich op de 31 erfjes waar ongeveer 400 van onze vrienden wonen. Tijdens deze trip wil ik proberen om dat wat we doen klein te maken door de verhalen te vertellen van echte families.

Kleinere doelen kunnen lijken als een druppel op een gloeiende plaat.

Maar ik heb zelf een enorme verwachting van het vlindereffect. Als de vleugelslagen van een klein vlindertje boven Japan grote stormen in Noord Amerika kunnen veroorzaken dan is geen enkel initiatief te klein. Elke inspanning die we leveren kan grote gevolgen hebben. Het enige is dat onze modellen van de wereld beperkt zijn en we de gevolgen niet kunnen voorspellen.

De afgelopen dagen heb ik gelogeerd in het huis van het gezin van Stephen N.,zijn vrouw Rahabu en hun dochtertjes Nancy en Grace.

We hebben ooit als Stichting de opleiding van Stephen betaald. Stephen is nu onze steun en toeverlaat voor het werk in Bariadi district als we er zelf niet zijn. Inmiddels heeft Stephen met wat hulp en het geld dat hij verdient heeft door zijn werk bij een mijnbouwbedrijf een mooi huis gebouwd waar het heerlijk toeven is. Hij is daarnaast erg ondernemend en weet zijn eigen broek goed op te houden door allerlei activiteiten.

Ook zijn vrouw heeft haar eigen kleermakerij en stoffen verkoop. Hun kinderen van 5 en 6 spreken al redelijk Engels.

Van te voren hadden we niet kunnen bedenken dat de opleiding van Stephen zoveel spinoff zou hebben.

Samen hebben we een plan opgesteld voor de komende weken om bijna alle erfjes en eerdere projecten te bezoeken.

In mijn volgende verhaaltjes vertel ik meer.

Gerrit Bunschoten.

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws in uw mail met onze nieuwsbrief

Stichting Vrienden van Bariadi

Het bevorderen van het welzijn en streven naar een verhoging van de kwaliteit van leven in Shinyanga Region, Bariadi District, Tanzania.

Lees verder

Donaties

De stichting heeft een ANBI status, dat wil zeggen dat uw giften fiscaal aftrekbaar zijn.

Meer informatie