Uw giften zijn zeer welkom

Steun ons!

Dag 6

Dag 6 (Maandag 16 februari)

Het ontbijt is weer een verrassing; er stond een kopje maar geen koffie dat was er vandaag niet dus alleen heet water. Daarnaast nog pasta, soep en het traditionele eitje. De serveerster die ons bediende vroeg Kiss Kiss. Althans dat verstonden wij, ze bedoelde de Keys van de kamer. Hilariteit alom.

Om 8.30 uur stond de jeep alweer klaar. Helen ophalen met de boodschappen en daarna met Stephen de techneuten ophalen om bij de dispensary Diana in Ditima een begroting te maken voor het herstel van de riolering, zonnepanelen en de generator die voor de het oppompen van het water moet zorgen. Dit ging vlotjes.

 

De dispensary Diana in Ditima

Dokter Japhet verwelkomde ons bij de Diana dispensary. Het was er overvol met voornamelijk moeders, al of niet zwanger met hun kinderen. 

Na de rondgang blijkt dat alles goed binnen ons budget is te laten maken.

Ik vroeg Japhet naar zijn voorkeur wanneer hij zou moeten kiezen tussen water, elektra of riool. Dan kiest hij voor de elektra omdat wanneer er 's avonds patiënten komen, hij deze dan goed kan helpen.

Er wordt ter plekke een calculatie gemaakt, inclusief het arbeidsloon, welke wij na enige onderhandeling vaststellen.

De verpleegkundige is een enthousiaste vrouw die haar werk met plezier doet ondanks het werken zonder water en toiletten. De zak drop die wij haar geven met het sierlampje is een klein pleistertje voor wat zij aan ongemak moet doorstaan.

 

Het erf van Amos

Wij gaan verder naar het erf van Amos, wat wij nog steeds zo noemen ondanks het feit dat hij een paar jaar geleden overleden is. Wij zullen alleen zijn vrouwen nog aantreffen. De ontmoeting is ook hier enorm hartelijk. De boodschappen gaan de keuken in met de vrouwen er achter aan. De broer van Amos, Ruben, neemt de honneurs waar met de oudste zonen van Esther en Sofia. Dit zijn Jeremiah en de zoon van Sofia waarvan de naam ons even niet te binnen schiet. Esther, Penina en Sofia praten honderd uit en zijn opgewekt. Het erf ziet er goed verzorgd uit maar veel voorraad eten is ook hier niet aanwezig. De traditie zegt dat de broer van Amos de zorg over zijn vrouwen krijgt. Zij kunnen dit weigeren, wat ze ook gedaan hebben. Het gevolg is dat er een stuk van het land naar Ruben is gegaan waardoor er minder voedsel verbouwd kan wordend. Esther wil graag meer inkomsten genereren en dit heeft Ans met haar besproken. Wij denken zelf dat het schoonhouden van de dispensary in Ditima een leuke baan voor haar zou kunnen zijn.

Wie zou dit willen sponsoren??

 

Het eten was ook hier een feest veel lachen en er wordt smakelijk van de kip met bonen gegeten. Ook de bananen en de ananas als toetje gaan er goed in.

We bezoeken nog het graf van Amos en de oudste zoon van Sofia. Dit is geen drama: hakuna matata. Tegen 17.00 uur gaat de delegatie na een warm afscheid, weer huiswaarts.

We praten nog na in de auto en focussen ons op het volgende bezoek in Mwamondi

Stichting Vrienden van Bariadi

Het bevorderen van het welzijn en streven naar een verhoging van de kwaliteit van leven in Shinyanga Region, Bariadi District, Tanzania.

Lees verder

Donaties

De stichting heeft een ANBI status, dat wil zeggen dat uw giften fiscaal aftrekbaar zijn.

Meer informatie