Uw giften zijn zeer welkom

Steun ons!

Dag 2

De eerste avond

De eerste avond in Afrika op tijd naar bed!  We gaan de volgende dag waarschijnlijk met een nieuw vliegtuig naar Mwanza. Ik lig net een uurtje in bed gaat de huistelefoon.

"Hello with the reception , how are you?" " I,m fine thank you."

“They have bring 3 suit cases could you check if they are yours?” 

Dit had ik echt niet verwacht snel aangekleed en naar de receptie gelopen en inderdaad daar stonden onze koffers. De receptiemedewerker was blij voor ons, de luchtvaartmaatschappij Precision Air had ze afgeleverd. Meteen kwam er een jongen die de koffers naar de kamers zou dragen.

Heerlijk geslapen in het zeer luxe onderkomen met eetkamer, leren fauteuils en bubbelbad op kosten van Precision Air.

Volgende morgen enorm ontbijtbuffet met aardappels, groente, veel fruit en koffie!

 

De reis op dag twee

In tegenstelling tot het busje van gisteren wat echt te klein was kwamen er nu twee busjes en zaten we iets comfortabeler.  We gaan op pad met niet alleen onze rugzak maar nu ook met onze koffers. Wij controleren goed dat de koffers ook inderdaad ingeladen worden en na dit geconstateerd te hebben  stappen we in de bus op weg naar het vliegveld.

Ieder in een opperbeste stemming. Ik vroeg in de bus "everybody happy?" In koor: YEAH!!!

Op het vliegveld worden we herkend door de stewards en zij maken opnieuw excuus voor het ongemak. We lachen wat met elkaar en we zeggen Hakuna Matata ( don't worry, be happy).

Eerst gaat nog het vliegtuig de 'Air Force One'  van Tanzania naar Dodoma, een  officiële delegatie staat klaar om de president uit te zwaaien wij zwaaien mee.

Nu op weg naar Mwanza. De vlucht gaat in een kleine twee uur zonder problemen.

In Mwanza aangekomen werd onze temperatuur gescand en daarna opnieuw naar de douane.

Het was allemaal wat rommelig. Uiteindelijk werden we naar een tafel geleid waar alle koffers open moesten.  Wij zeiden dat wij een koffer met medisch materiaal bij ons hadden voor het Somanda Hospital in Bariadi. De douane (bemenst door een wat oudere man) vroeg of wij dokter Maduhu kenden. Jazeker, zeiden wij, al 30 jaar! Hij kende hem ook. Wij praten wat heen en weer over Bariadi en dokter Maduhu met als gevolg dat wij onze koffers niet hoefden te openen en zo door konden lopen. Geerttom was via een andere uitgang sneller buiten omdat hij alleen handbagage had.

Op de parkeerplaats stond de Toyota van het district met onze chauffeur Barnabas.  Zo te zien een geschikte vent zeer behulpzaam en vriendelijk.  Hij sprak niet goed Engels wat de conversatie onderweg wat beperkte.  Omdat wij genoeg hadden meegemaakt de afgelopen dagen hadden wij gespreksstof genoeg. De reis naar Bariadi duurde ruim 2 uur de weg was goed en dat waren wij andere jaren wel anders gewend.

 

Bariadi

In Bariadi aangekomen werden we naar de office gebracht van de DED (District Executive Director ) de één na hoogste official van het district. Daar was ook dokter John Assay aanwezig de DMO (District Medical Officier) van het district die de conferentie ging leiden. De DED was geïnteresseerd in de Vrienden van Bariadi  en had het rapport van CUHAS gelezen (althans hij gaf die indruk) en nu was hij mijns inziens van Geerttom onder de indruk vanwege zijn lange aanwezigheid in Afrika.

Hij zou de tweede dag bij de eind presentatie aanwezig zijn.

Omdat het al laat was, de conferentie zou starten om 9.00 uur en inmiddels was het 15.30 uur, dus snel op weg naar het conferentie gebouw omdat alle genodigden daar al op ons zaten te wachten.

John was enthousiasten  gaf even kort weer hoe we gingen starten met het programma.

De locatie waar we samen kwamen was een kerk gebouw. We maakten een voorstel rondje en John  introduceerde het programma voor de eerste dag.

Omdat niet iedereen goed Engels sprak of verstond werden  zowel de presentaties als de discussie tweetalig gedaan. John vertaalde alles in het Swahili.

 

Voor de niet-insiders : De Stichting heeft in 2013-2014 door het Buganda Hospital in Mwanza ( lees verder als CUHAS) een onderzoek laten doen naar de gesteldheid van de bevolking en de meest voorkomende ziekten in het gebied waar de Vrienden van Bariadi actief is.( zie verder de info op deze site)

 

De conferentie

Aanwezig zijn gezondheidswerkers en gemeentelijke officials van 3 dispensaries (poliklinieken) die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor een populatie van 40.000 inwoners. Daarnaast medewerkers  van CUHAS, AMREF en de Vrienden van Bariadi. In totaal aanwezig 28 Personen.

 

Hubert gaf als eerste aan dat we met name spreken over de aanbevelingen waar wij als Vrienden van Bariadi invloed op kunnen uitoefenen. Wij kunnen niet de infra structuur veranderen of grote gebouwen neerzetten, maar wel spreken over leiderschap, organisatie, samenwerking, hoe krijg ik mijn projecten op de rails en vanuit human resources;

- Hoe zullen de gezondheidswerkers getraind moeten worden en door wie?

- Hoe gaan we dat organiseren?

- Welke activiteiten zijn nodig?

En uiteindelijk maakt elke groep die vertegenwoordigd zijn een SWOT-analyse over zijn/haar werkgebied.

CUHAS start de meeting met de presentatie van het rapport en de aanbevelingen.

Daarna werd er door een ieder gereageerd. De reacties samengevat waren:" wanneer er betere wegen zouden zijn, meer personeel, meer veilig water, betere materialen dan zal alles goed komen". Geerttom wist dit denken te doorbreken door te vragen wat zou je gaan doen wanneer dit alles niet mogelijk is,  met andere woorden start eens vanuit je eigen mogelijkheden te denken! Dit was voor de meesten een moment van bezinning en nadenken. Het kwam wel binnen bij een ieder, dat zag je aan het instemmend geknik en gehum.

Om iedereen hierover te laten doordenken zouden we eerst gaan lunchen en daarna verder discussiëren. D eopdracht werd dat na de lunch iedereen top 5 presenteert over de meest urgente problematiek. De lunch, verzorgt door het plaatselijk cateringbedrijf, bestond uit aardappels, rijst, kip en bonen met een sausje, heerlijk dus.

 

 De presentaties bleven toch hangen op betere voorzieningen.

Geerttom maakte het steeds concreter en persoonlijker omdat het inmiddels tegen 18.30 uur liep werd er afgesproken dat we voor nu zouden stoppen en dat de tweede dag door een ieder een swot-analyse gepresenteerd wordt:

Wat zijn de sterke kanten? (Strength)

Wat zijn de zwakke kanten? (Weakness)

Wat zijn de uitdagingen?  (Opportunities)

Wat zijn de bedreigingen? (Threats)

Omdat het al laat was deed John nog wat rek- en strekoefeningen om iedereen weer scherp te krijgen en iedereen ging huiswaarts en wij naar ons hotel.

De afgelopen dagen hebben we een conferentie georganiseerd in het ziekenhuis in Baraidi.
De conferentie was een groot succes.
We hebben goede gesprekken gehad met de aanwezige gezondheidswerkers.
Onze adviseur Tom was goed op dreef en heeft samen met ons een ieder aan het denken gezet.

Met als motto: It's not what can Bariadi do for me, but what can I do for Bariadi.
 
De District Executive Director was aanwezig bij de slotverklaring en heeft zijn vertrouwen in ons uitgesproken.
Hij gaat onze gezamenlijke uitkomsten meenemen in zijn plannen.

Hij heeft zijn landrover met chauffeur de komende dagen gratis aan ons beschikbaar gesteld.
Een mooie blijk van vertrouwen en dankbaarheid.
We gaan nu op weg naar de wards en dispensaries.
We zullen het daar gaan hebben over consolidatie en emancipatie.
We zijn allemaal in een opperbeste stemming.


Groeten Ans en Hubert.

Stichting Vrienden van Bariadi

Het bevorderen van het welzijn en streven naar een verhoging van de kwaliteit van leven in Shinyanga Region, Bariadi District, Tanzania.

Lees verder

Donaties

De stichting heeft een ANBI status, dat wil zeggen dat uw giften fiscaal aftrekbaar zijn.

Meer informatie