Schoon door regenwater

23-08-2017

Schoon door regenwater

Het is zaterdagmiddag, bij Rebecca uit het plaatsje Ditima beginnen de weeën. Ze zorgt dat ze zich zo snel mogelijk meldt bij de Diana Dispensary in Ditima. Daar is een verpleegster aanwezig die haar, zeker bij haar eerste kind veilig door de bevalling heen kan helpen. ’s Nacht is het zover, haar baby wordt geboren.

Na de goed verlopen bevalling worden moeder en kind na enige uren gewassen met het vers opgevangen regenwater. Het beton onder de opvangtank moet nog nat gehouden worden om scheuren van het beton te voorkomen. De constructie was gereedgekomen op donderdag en toevallig vielen er op vrijdagnacht de eerste buien van het aanstaande regenseizoen. In plaats van water te halen uit de rivier, ongeveer 1,5 km verder op, kan nu het water uit de tank gebruikt worden voor het schoonmaken van de Dispensary, het wassen van mensen, wassen van linnengoed en het doorspoelen van het toilet.

Rebecca met baby.

Rebecca met baby

Het project voor het opvangen van regenwater is in hele korte tijd uitgevoerd. Op vrijdag 11 augustus beschreef ik het project en nam ik de begroting door met de aannemer. Het project bestaat uit het aanbrengen van nieuwe goten en regenpijpen aan de Diana Dispensary en het toevoegen van een opvangtank van 5000 ltr. Nog de zelfde dag krijg ik van Gerdie en Thijs te horen dat zij de financiering op zich nemen. Het bestuur van de stichting gaat eveneens op die dag akkoord met het project. De aannemer die de begroting heeft opgesteld, geef ik opdracht om het project uit te voeren. Op maandag 14 augustus vertrekt het transport met alle materialen van Mwanza naar Ditima, een afstand van 175 km over de weg (en zandpaden). Op donderdag 18 augustus in de namiddag krijg ik de melding van de aannemer dat het project gereed is. Ook hier in Tanzania kan het snel gaan.

 

      

Zondag 20 augustus fiets ik van het plaatsje Mwamondi naar Ditima. De oversteek van de rivier de Duma belooft veel goeds. Met mijn fiets waad ik door snelstromend modder water van ongeveer 50 cm diep. Ergens stroomopwaarts heeft het geregend. De uitvoering van het regenwaterproject is prima verlopen. We schilderen de naam van de sponsors Gerdie en Thijs op de tank en nemen diverse foto’s van het resultaat. Rebecca geniet zichtbaar van haar kleine die diezelfde nacht geboren is.

Vlindereffectje: Voordat het project plaatsvond had ik al gesproken met de councillor van het gebied en hem uitgedaagd ook iets aan de Diana Dispensary te doen als wij het regenwaterproject zouden realiseren. De overheid is ook enthousiast geraakt van de snelle uitvoering van het project. Diezelfde zondag blijkt dat de overheid ongeveer 4000 euro gestort heeft om de Diana Dispensary verder op te knappen. Een councillor van een gebied is de hoogst gekozen politicus in een gebied van ongeveer 5 dorpen, hij is verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van een gebied. We spreken met hem af dat eerst het sanitair wordt verbeterd en dat er een pomp wordt geïnstalleerd voor de droge periode en om als drinkwater te dienen voor de Dispensary en de bewoners van de omgeving. Hopelijk start dit vervolg project over twee weken. Stephen Nkonya onze man ter plaatse zal ook dit project begeleiden.

 

Gerdie – Thijs heel erg bedankt ook namens Rebecca de eerste gebruiker.

 

Gerrit Bunschoten

Nieuwsoverzicht